piatok 15. júna 2018

POSTIHNUTÁ Z POVINNÉHO OČKOVANIA?


Príbeh malej Katky sa začína v sobotu 5. júla 2014, kedy sa v 28. týždni narodila predčasne v banskobystrickej nemocnici. Mamičke Kláre bol v stredu 2. júla urobený ster z krčka maternice – cytológia. 

V tehotenstve... 

Je veľmi otázne, či práve tento zásah nespôsobil vyvolanie pôrodu, pretože mamička Klára mala tehotenstvo bezproblémové a všetko bolo v úplnom poriadku. V sobotu jej odtiekla plodová voda a malá Katka prišla na tento svet predčasne. Narodila sa síce skôr, no bolo to zdravé dievčatko. Mamička Klára povedala:  

„Ani zaspať som nevedela, kým nebudem vedieť, či žije, či mi ju zachránili.“ 



Keďže malá Katka bola predčasniatko, musela samozrejme ostať v nemocnici. Klára za ňou chodila každý deň a modlila sa, aby to zvládla a aby už prišiel konečne deň, kedy si ju vezmú domov. Ten deň nastal 23. septembra 2014, 3 mesiace po pôrode, v deň, keď sa mala narodiť. Rodičia Vlado a Klára si zobrali domov šťastné, malé, voňavé a zdravé bábätko, kde už na Katku čakal veľký brat Marek. 



Vyzeralo, že všetko je úplne v poriadku. Katka rástla, bolo z nej šikovné dievčatko, čo robilo radosť celej rodine. Smiala sa, robila pokroky, ako každé dieťatko v jej veku. Potom však prišlo očkovanie a všetko sa zmenilo. Katka bola zaočkovaná 12. decembra 2014 vakcínou Infanrix Hexa a zároveň do druhej nožičky jej pichli neurologický liek Cerebrolysin na podporu funkcií a vývoja mozgu. Bolo to pred Vianocami a lekárka už chcela mať všetko za sebou, tak to pichla naraz. Mamička si hneď všimla, že niečo s jej dievčatkom nie je v poriadku. Už 2 dni po očkovaní sa Katka prestala usmievať, prestala uchopovať veci do ručičiek, všetko, čo dovtedy vedela, sa zrazu vytratilo. 


Už 2 dni po očkovaní sa Katka prestala usmievať, prestala uchopovať veci do ručičiek, všetko, čo dovtedy vedela, sa zrazu vytratilo.

Samozrejme sa zľakli, či je Katka v poriadku. Zašli s ňou k pediatričke, ale tá tvrdila, že je úplne zdravá. Ale rodičia videli, že sa niečo deje. 20 dní po očkovaní dostala Katka prvý epileptický záchvat. Lekárka im polroka tvrdila, že má len koliku. 


Lekárka im polroka tvrdila, že má len koliku.


Na pobyte v kúpeľoch v Kováčovej Katka dostala zápal pľúc. Hneď ju previezli na ARO do nemocnice v Banskej Bystrici, kde ju uviedli do umelého spánku. Neskôr Kláre povedali, že Katku nepreberú. Vtedy sa im zrútil svet. Katkin stav sa iba zhoršoval  a museli jej urobiť tracheotómiu – zaviesť pľúcnu ventiláciu, pretože nebola schopná dýchať sama. Zároveň aj sondu do žalúdka, pretože kvôli tracheotómii nevedela prehĺtať, takže kŕmiť ju mohli iba cez hadičku. 


„Rodič by mal mať pred očkovaním informácie od lekára - obzvlášť ak sa jeho dieťa narodilo predčasne. Ja som o tých nežiaducich účinkoch nevedela nič, a tak som aj dopadla. Teraz sa snažíme čo najviac robiť pre Katku, ale lekárom neverím.“  



Takto si ju priviezli domov. Odvtedy je to neustály kolotoč behania po lekároch, kontrolách, vyšetreniach. Vezmite si fakt, že rodina s ťažko postihnutým dieťatkom nemá nárok ani na príspevok na auto. Zamietli im žiadosť z dôvodu, že pokiaľ dieťa nenavštevuje školskú dochádzku, tak ako rodina nárok na auto nemajú. Pritom ale Katkin zdravotný stav jej vôbec nedovoľuje navštevovať škôlku alebo školu. Kláre úrady oznámili, že uznávajú, že sú odkázaní na individuálny spôsob prepravy, ale že môžu chodiť vlakom, keďže majú lístky zadarmo. 


Zamietli im žiadosť z dôvodu, že pokiaľ dieťa nenavštevuje školskú dochádzku, tak ako rodina nárok na auto nemajú.


No, tak si skúste teraz predstaviť, cestovať vlakom s dieťatkom s epilepsiou, ktoré ani nesedí samé, ani nechodí. Okrem toho je odkázané na pľúcnu ventiláciu, takže stále musia mať po ruke kyslík a odsávačku. A tieto prístroje vôbec nie sú ľahké. Mám dojem, že človek má len 2 ruky, na ktorých, ak nesie 4 ročné dieťa, netuším, ako ešte dokáže odniesť dva minimálne 6-kilové prístroje. 



Pobyty v kúpeľných zariadeniach, na ktoré má Katka nárok a ktoré sú preplácané poisťovňou, nie sú veľmi vhodné. Klára spomenula, že prostredie bolo špinavé a zanedbané.


Pokiaľ si myslíte, že vám štát pomôže, ste na omyle. Pobyty v kúpeľných zariadeniach, na ktoré má Katka nárok a ktoré sú preplácané poisťovňou, nie sú veľmi vhodné. Klára spomenula, že prostredie bolo špinavézanedbané. Koniec koncov v Kováčovej dostala Katka zápal pľúc. Avšak, aj keď 12-dňový pobyt v ADELI Medical Centre v Piešťanoch stál 3980 eur, Katke sa polepšilo. Nedali by ste aj všetky drobné, keby ste vedeli, že sa vášmu dieťatku polepší? Ja by som teda za to dala všetko. A teraz mi tu vyvstáva otázka – prečo na to to dieťa nemá nárok? Prečo poisťovňa nepreplatí aspoň časť z takéhoto pobytu, keď pokrok, ktorý dieťa urobí za 12 dní, je viditeľný? Viete si predstaviť, aký pokrok by Katka urobila, keby mala k takémuto typu terapie prístup každý deň? Čo by ste robili vy? 


Kde sú teraz tí ľudia – tie pseudoautority, ktoré tvrdili, že nežiaduce účinky očkovania neexistujú, maximálne zvýšená teplota a začervenanie v mieste vpichu? Pomôžu? Nie! Aj napriek všetkému vám budú skalopevne tvrdiť, že to nebolo z očkovania – to je predsa neškodné. Pričom, keď máte zdravé dieťa, ktoré 2 dni po očkovaní prestane robiť všetko, čo dovtedy vedelo, tak koho z toho obviníte? Aký je dôvod, že vaše zdravé dieťatko sa z večera do rána na vás prestane usmievať a už nikdy sa vám nepozrie zamilovane do očí? Zmierite sa s tým? Verím, že by ste urobili všetko preto, aby ste zistili príčinu a skúsili vaše dieťa vyliečiť. 


Niekedy stačí tak málo

Niekedy stačí byť len ľudský - to je to, čo nás robí ľuďmi. Neodsudzovať tých, ktorí sa rozhodli neočkovať. Majú k tomu svoje dôvody. Buďme zas k sebe empatickí, skúsme pochopiť a pomáhajme si. To je niekedy všetko, čo je potrebné, a úplne to stačí. Rodinke Karcelovej želám hlavne veľa zdravia a lásky. Lebo, keď má človek tieto dve veci v živote, má všetko. Obdivujem mamičku Kláru, za tú obetu, ktorú denno-denne dáva svojej dcérke a svojej rodine. Obdivujem jej silu a trpezlivosť. Aká hlboká dokáže byť materinská láska, dokáže pochopiť len mama. Nech vám budúcnosť prinesie len to dobré, nech sa vám darí robiť pokroky, aby ste sa dokázali všetci spolu tešiť a radovať. Veľa šťastia.




Ak by ste chceli nejakým spôsobom Katke a jej rodinke pomôcť, tu je kontakt na mamičku Kláru:

Tel.č. 0903 936 404
Email: klarakarcelova@gmail.com
Facebookhttps://www.facebook.com/profile.php?id=100014633825694


Dominika Petrík
15.jún 2018
Wigan
  

1 komentár:

  1. Velmi smutne😢 ...obdivujem stastocnost mamy a jej rodiny...a ďakujem že zverejnila svoj pribeh lebo je veľmi dôležité o tom rozprávať aby ľudia vedeli čo môže spôsobiť jedna vakcína😕

    OdpovedaťOdstrániť